Opis
Edinstven po svoji zdravilnosti sadež, ki je hranil generacije in generacije, je rožič. Njegova uporaba za zdravstvene koristi se je začela pred 4000 leti v stari Grčiji. Je zelo okusen sadež, ki vsebuje naravne sladkorje in velja za nadomestek čokolade, a hkrati veliko bolj zdrav in hranljiv. Rožičevi stroki so bogati z antioksidanti, vsebujejo veliko vlaknin in so brez glutena. Pri kuhanju rožiča nastane medu podobna gosta tekočina, imenovana tudi rožičev med, po okusu in videzu pa je podobna čokoladi. Je zelo hranljiv in hkrati okusen izdelek, ki vsebuje železo, fosfor, kalij, magnezij, elemente v sledovih, vitamina A in D, kompleks vitaminov B, a tudi trikrat več kalcija kot mleko.
Omeniti velja, da je eno najučinkovitejših zdravil proti zaprtju, saj čisti človeški črevesni sistem. Da ne izgubi svojih hranilnih snovi, ga pripravljamo počasi na majhnem ognju po starem tradicionalnem načinu.
Rožičev sirup velja za naravni vir kalcija, saj vsebuje 3-krat več kalcija kot mleko. Vsebuje 350 mg kalcija/100 g v primerjavi z mlekom, ki vsebuje približno 130 mg kalcija/100 g. Uporablja se proti artritisu in osteoporozi. Uvrščamo ga med superživila, saj je naraven vir hranil. Je tudi vir antioksidantov in fitonutrientov. Vsebuje snovi, ki pomagajo pri pravilnem delovanju prebavil. Idealen proti osteoporozi, med nosečnostjo, za pravilen in naraven razvoj otrok, pri prebavnih motnjah, zaprtju itd. Primerno za diabetike, saj vlaknine v rožiču normalizirajo povišan sladkor.
Uporaba
1 žlica dnevno. Predlog za serviranje: na kruhu, jogurtu, kosmičih in zeleni solati namesto balzamičnega kisa. Tudi kot alternativa dodajanju sladil v čaj ali kavo.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.