LORBEK HERBS

GRŠKI GORSKI TIMIJAN ((Thymus polytrichus)

                         

10.0093.00

Počisti

GRŠKI GORSKI TIMIJAN ((Thymus polytrichus)

Opis

Ima zelo močno in prijetno aromo. Cveti poleti, na vrhu vej pa rastejo majhni vijolični cvetovi. Najboljša vrsta grškega medu, timijanov, je pridelan iz njegovih cvetov!

Zgodovina in mitologija

Stari Grki so timijan uporabljali kot kadilo v oltarjih med žrtvenimi obredi. Da bi pridobili pogum, moč in energijo pred bitko, so se Aleksander Veliki in rimski vojaki kopali v vodi s timijanom. Od tod tudi njegovo ime, ki izvira iz starogrškega glagola za “žrtvovanje” in samostalnika za pogum in duševno moč.
Timijan je že od antičnih časov znan po svojih zdravilnih lastnostih. Dioskorid in Hipokrat sta omenila, da ima timijan odvajalne, termične in diuretične lastnosti. Plinije ga je priporočil kot protistrup pri ugrizih kač, pa tudi pri glavobolu.

Koristi za zdravje

Listi in cvetovi timijana se trenutno uporabljajo bodisi pri kuhanju za aromatiziranje bodisi v medicini. Je odlično zdravilo za prebavne motnje. Timol, ki vsebuje eterično olje, se uporablja kot antioksidant in antiseptik pri okužbah dihal in prebavil. Pomirja vneto grlo in se je izkazalo kot odlično zdravilo za kašelj. Široko se uporablja tudi zaradi svojih stimulativnih in prebavnih lastnosti in spodbujanju krvnega obtoka.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “GRŠKI GORSKI TIMIJAN ((Thymus polytrichus)”