Opis
Limonina verbena je pomembna sestavina številnih zeliščnih čajev in kulinaričnih specialitet, saj jo v svojih kuharskih podvigih uporabljajo največji svetovni kuharski mojstri (Gordon Ramsay, Thomas Keller, Alice Waters…). Zaradi svojih prebavnih in sproščujočih učinkov na telo, si je njen čaj najbolje privoščiti po večerji. V Evropi, predvsem v Španiji, Grčiji in Franciji ter drugih svetovnih destinacijah so ljubitelji čaja navdušeni nad tem dišečim zeliščnim čajem, v Angliji je znan kot Luisa, v Mehiških kuhinjah ga imenujejo “te de cedron” in v Grčiji Luiza. Limonina verbena je primerna tudi za pripravo okusnega ledenega čaja ali limonade.
Zdravilne lastnosti limonine verbene:
- v ljudskem zdravilstvu domnevajo, da pomaga pri nespečnosti in razburjenju.
- priporoča se jo za umirjanje prebavnih motenj, kot so napenjanje, driska in krči (kolike), in tudi za spodbujanje in pospeševanje prebave.
- uporablja se za lajšanje simptomov prehlada, vključno z mrzlico, povišano telesno temperaturo.
- eterično olje limonine verbene se uporablja tudi lokalno za lajšanje bolečin v mišicah
- nekateri jo uporabljajo tudi za lajšanje astme in zniževanje telesne temperature
Priprava čaja:
1 veliko žlico zelišča stresemo v vrelo vodo (2-3 dl) in pustimo stati 5-10 minut. Najbolje je čaj popiti po večerji, zaradi pomirjevalnega učinka.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.