Edinstveni okusi z gore Ida (Psiloritis)


Origano – timijan – šetraj – žajbelj – lovor – majaron – bazilika – koktajl iz zeliščnega rožmarina – zeleni koktajl – mešanica za meso – mešanica za ribe – mešanica za piščanca – mešanica za tzatziki – mešanica za grško solato – mešanica za zelenjavo. Vsebina pakiranja od 10 do 40 gr.

V Grčiji najdemo nekatera najpomembnejša zelišča, ki rastejo na divjih pobočjih. Znani so po svojih aromatičnih in zdravilnih lastnostih. Na primer, kamilica, gorski čaj ali tilio (infuzija listov limete) žajbelj in bazilika veljata za najboljša na svetu.

Hipokrat, grški “oče medicine”, jih je uporabljal v svoji vsakdanji praksi. Naštel je tudi približno 400 zelišč, ki so bila v običajni rabi v 5. stoletju pred našim štetjem, Dioskorid pa je v 1. stoletju našega štetja dokumentiral 600 rastlin, ki so postale osnova za mnoga kasnejša dela.

Zelišča so prvič uporabili v hrani že stari Grki. Besedila in dokumenti, ki so ostali v zgodovini, vsekakor potrjujejo poznavanje in večkratno uporabo številnih rastlin v stari Grčiji. Tablete, odkrite v Knossosu, Mikenah, Pilosu in na otoku Kos iz 13. in 14. stoletja pred našim štetjem, med drugim omenjajo številna aromatična zelišča, začimbe in rastline. Do takrat se je uporaba zelišč in začimb v hrani razširila na preostali del znanega sveta in kmalu je postala nujna pri pripravi hrane. Večina grške hrane je zelo zdrava zaradi široke palete zelišč, ki se uporabljajo v vsaki jedi. Skrivnost dolgega življenja med Grki temelji na zeliščih in oljčnem olju.