Kretski Diktamnus – zelišče ljubezni

Kretski origanum je neverjetna rastlina, ki raste le na otoku Kreta. Dictamnus (znan tudi kot Dittany) je močno zdravilno in obnovitveno zelišče, ki je omenjeno v številnih starodavnih besedilih. Dittany prihaja iz starogrškega “δίκταμνον” (diktamon) in je dobil ime po gori Dicte na Kreti, kjer rastlina raste. V kretskem narečju je znano kot έρωντας (erontas, “ljubezen”). Njene zdravilne lastnosti so poznane že od 4. stoletja pred našim štetjem in se uporabljajo za zdravljenje plitvih in zmernih ran. Za rastlino so značilni okrogli, volnasto zeleni listi in živahni rožnati cvetovi, ki cvetijo poleti in jeseni.

V seriji romanov o Harryju Potterju se večkrat omenja ditanija. V Harryju Potterju in sveti smrti o Dittanyju govorijo kot o čarobni rastlini, ki se uporablja pri pripravi napitkov, in je močno zdravilno in obnovitveno zelišče.

V antični Grčiji je Hipokrat predpisoval kretsko ditanijo za najrazličnejše bolezni, vključno z bolečinami v želodcu in prebavilih, pa tudi za zdravljenje ran in spodbujanje menstruacije. Zdelo se je, da je afrodiziak, prav tako se domneva, da so strastni mladi ljubimci, znani kot erondade (iskalci ljubezni), brskali po gorah in globokih soteskah, ki so zbirali šope rožnatih cvetov in jih predstavljali kot ljubezenske žetone. Kretski Diktamnus je zelo cenjen in se izvaža za uporabo farmacevtskih izdelkov, v parfumeriji in za aromatiziranje pijač, kot sta vermut in absint.

Krektski Dictamnus krepi zdravje na naslednje načine:

  • pomaga odpraviti prehlad in gripo
  • pomaga pri celjenju ran
  • je prebavni pripomoček – pomaga odpravljati želodčne in prebavne težave
  • je afrodiziak
  • ima antiseptične lastnosti in anti-spazmodične lastnosti
  • protimikrobne lastnosti Upamo, da boste uživali v tem pomirjujočem kretskem čaju.