Grški gorski čaj(Sideritis scardica ali malotira)

Grški gorski čaj za boj proti Alzheimerjevi bolezni 
Grški gorski čaj se uporablja že stoletja in je najbolj priljubljeno grško zelišče, ki je na voljo. Hipokrat je grško gorsko zelišče priporočal kot poživilo zaradi visoke vsebnosti železa. Dioskorid je menil, da je v sezoni gripe močan ščit pred prehladi. Najnovejše študije so pokazale, da je grški gorski čaj odličen čaj za preprečevanje in zdravljenje Alzheimerjeve bolezni. Grško gorsko zelišče izvira iz rastline Sideritis, ki je ime dobila po grški besedi za železo, zaradi svoje zdravilne sposobnosti celjenja ran.

Na univerzi Otto von Guericke v Magdeburgu je profesor nevrologije Jens Pahnke razkril, da grški gorski čaj pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo zmanjša poškodbe možganov skoraj 80% s svojimi močnimi protivnetnimi lastnostmi. Raziskava med pacienti z Alzhaimerjevo boleznijo je pokazala da so pacienti ob rednem šestmesečnem pitju čaja odpravile poškodbe možganov za 80%, nakar se je bolezen znatno stabilizirala. Nemški znanstveniki poročajo, da je grški gorski čaj prvi med 150 sortami različnih čajev z vsega sveta, ki pomaga pri preprečevanju in vzdrževanju Alzheimerjeve bolezni. 

V Avstraliji ima 80% bolnikov z demenco Alzheimerjevo bolezen, po vsem svetu pa jih je 30 milijonov. Če se stvari ne bodo kmalu spremenile, lahko napovedani prihodnji izid označimo le kot nočno moro, saj bo do leta 2050 110 milijonov bolnikov zbolelo za Alzheimerjevo boleznijo. Grški gorski čaj je odličen tonik in razstrupljevalec, ki ne vsebuje kofeina. Za razliko od drugih vrst čajev sideritis nima stimulativnih učinkov na telo ali duha, zato ga zlahka zaužijemo zvečer pred spanjem. “Narava ne naredi ničesar nekoristnega ali nenamernega.” Aristotel – grški gorski čaj je preprost in učinkovit način za ustavitev ali preprečevanje Alzheimerjeve bolezni, da izkoristimo prednosti narave in njene zdravilne radodarnosti.