Različne kulture po vsem svetu imajo različico pire z fižolom ali stročnicami.V Grčiji je zvezda tradicionalna fava, humusno podobna kaša, narejena iz rumene leče oz. boba. Fava, je tradicionalna okusna jed v Grčiji, ki jo postrežejo kot predjed ali kot dodatek k ribjim mesnim ali zelenjavnim jedem. Lahko pa tudi kot samostojen okusen in zdrav obrok. Priprava je hitra in zelo enostaavna. Danes favo (rumeni grah oz. rumeno lečo) gojijo povsod v Grčiji, vendar je Santorini najbolj znan po svoji pridelavi. Rastlina na otoku uspeva več kot 3.500 let. Bogata vulkanska tla in intenzivno sonce so razlog, zakaj je rumeni delikalni grah oz. leča iz Santorinija pridobila oznako zaščitene označbe porekla Evropske unije.
FAVA z olivnim oljem in čebulo Sestavine:
• 150 g fava rumenega graha
• 1 čebulo, prerezano na pol
• ščepec origana
• 50 ml oljčnega olja
• Sol
• poper
• čebula v tankih rezinah
• 30 ml oljčnega olja
• olive ali kapre (po želji)
Navodilo za pripravo: Favo grah oz. lečo dajte v lonec, dolijte 500 ml hladne vode eno čebulo, malo origana ter pol čajne žličke soli. Kuhamo jo cca 40 min. Odtavimo in pustimo stati 10 minut. Dodamo malo olivnega olja in zmes zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo pire. Odlično jed postrežemo toplo in po vrhu prelijemo z hladno stiskanim olivnim oljemter drobno narezano svežo čebulo. Po želji lahko dodamo temne olive ali kapre. Dober tek!