LORBEK HERBS

NARAVNA MASTIKA V KOŠČKIH (“Pistacia Lentiscus var. Chia”), 20g

15.00

NARAVNA MASTIKA V KOŠČKIH (“Pistacia Lentiscus var. Chia”), 20g

Opis

100% naravna, čista gumijasta mastika v koščkih iz otoka Chios

Čista, prava mastika se proizvaja samo na južnem delu otoka Chios. Prihaja iz mastikinega drevesa, brez kakršnegakoli industrijskega posega. Naravna mastika se ročno čisti kos za kosom in je edinstvena, polna zdravilnih lastnosti, zaradi katerih je tako iskana.

  • Velike solze* primerne za žvečenje  kot žvečilni gumi in za druge namene.

V papirnati škatli 20gr. (0,71 oz)

Od sredine marca do sredine oktobra je mastika z velikimi solzami precej mehka. Na splošno je precej mehka za žvečenje in če je izpostavljena višjim temperaturam, obstaja možnost, da se koščki zlepijo.

Mastikino olje in drugi njeni proizvodi, ki  se proizvajajo iz mastike  se pogosto uporabljajo v medicini, farmacevtski industriji, zobozdravstvu, kulinariki in industriji na splošno.

Mastika se uporablja kot naraven in higieničen žvečilni gumi, odličen za čiščenje zob in se tradicionalno uporablja kot zdravilo proti želodčnim bolečinam, čiru na želodcu, sladkorni bolezni, holesterolu itd. V zadnjem času se mastika ponovno uporablja v farmacevtski industriji za zdravljenje čira na želodcu in splošnih želodčnih obolenj.

 

Navodila za uporabo

Mastiko v koščkih lahko uporabljate kot navaden žvečilni gumi ali pa jo zmeljete v prah (ali vsaj na zelo majhne koščke) in uporabite kot naravno zdravilo za peptične razjede in nasploh za želodčne bolezni.

Mastika je 100% naraven izdelek. To pomeni, da niso vsi koščki mastike (ali solze, kot se imenujejo) enaki. Nekateri kosi so večji, nekateri manjši, nekateri trši in nekateri mehkejši.

  • Mastika je – zaradi temperature – poleti mehkejša, pozimi pa trša.
  • Običajno so večji kosi mehkejši od manjših, ki se hitreje posušijo in strdijo.
  • Na splošno so srednji ali veliki kosi boljši za žvečenje, majhni kosi pa so boljši za mletje v prah.

Kako žvečiti Chios mastiko kot žvečilni gumi

Mastika je naravni izdelek. Nekateri kosi so mehkejši, drugi pa trši. Izberite majhen kos ali pa odlomite večji kos in ga uporabite polovico (vsekakor na začetku uporabite manj kot skupno količino mastike, ki jo nameravate žvečiti) in ga začnite žvečiti. Na začetku je precej trda, ko pa se mastika v ustih segreje, postane mehkejša. Če je kos, ki ga žvečite, trd, izberite mehkejši kos in ga dodajte prejšnji mastiki v ustih. Prav tako, če je začetni košček premehak in se vam zatakne v zobeh, dodajte trši košček, da dobite zmes prave konsistence. Mastiko lahko – če želite – pogoltnete.

Za mletje mastike v prahu

Solze (majhne koščke) mastike postavite v zamrzovalnik za nekaj ur. Medtem ko so koščki zamrznjeni, dajte majhno količino teh v mešalnik, da jih zmeljete. Uporabljajte nizko hitrost, ko se mastika segreje, se lahko prime na mešalnik.

Alternativno lahko za majhne količine mastike uporabite terilnico ali pa za enkratno dozo zmečkate nekaj mastike med dve žlici.

 

Navodila za uporabo mastike kot zdravila

Običajni odmerek:

Vsako jutro, 15-20 minut pred zajtrkom, (na prazen želodec) zaužijte približno 1 gr, kar je ena ravna dozirna žlička. Če nimate dozirne žličke, je odmerek približno polovica ravne čajne žličke mastike (zmlete v prah ali mastike v drobnih solzah). Rezultat je enak. Edina prednost prahu je, da deluje nekoliko hitreje kot mastika v majhnih solzah.

Namig: z žlice izpraznite zmleto mastiko na jeziku in popijte nekaj vode, da jo boste lažje pogoltnili.

Mastika se ne topi v vodi.