Cistus inaticus ali Cistus Creticus/Rock rose

Ta vrsta zelišča je povsod okrog nas že stoletja. Ali ste vedeli, da so ga naši predniki uporabljali za zmanjševanje tveganja za bolezni srca in ožilja, odpravljanje različnih težav z dihali in obvladovanje različnih virusnih okužb? To zelišče se medtem ni spremenilo in vse te koristi so na voljo tudi današnjemu človeku.

Iz tega razloga vam nudimo nekaj podatkov o tej rastlini in njenih pozitivnih lastnostih uživanja čaja Cistus za naše fizično in duševno zdravje.

Cistus Inaticus /Cistus Creticus

Kaj je Cistus Incanus?

Čaj Cistus Incanus je bil dolga stoletja eden najbolj priljubljenih čajev v sredozemskih regijah. Dve lastnosti, zaradi katerih je to zelišče tako cenjeno in cenjeno že od nekdaj, sta njegova lepa in prijetna aroma ter številne zdravstvene koristi, ki jih nudi. Zelišče je dejansko predstavljeno kot rastlina leta 1999 v Evropi, kar samo potrjuje, kako dragocena je lahko za človeštvo.

Še eno ime, ki se uporablja za to zelišče, je rožnata vrtnica, tako da je jasno, da rastlina izvira iz družine vrtnic. Ima osupljiv videz kot zimzeleni grm z neverjetno kombinacijo zelenih in sivih listov s privlačnimi vijoličasto rožnatimi cvetovi na vrhu. Sredozemska regija prinaša edinstvene ekosistemske pogoje, ki so oblikovali to rastlino takšno, kot je.

Kar dela to rastlino tako močno in močno, je dejstvo, da lahko prenese različne težke pogoje in stresorje. Tudi dolgotrajno pomanjkanje vode, zelo visoke temperature ali celo visoka sončna obsevanost so stvari, ki jih ta rastlina lahko preživi. Razlog za to je visoka vsebnost polifenolov, ki jih imajo sredozemska zelišča, ki jih ščitijo pred vsemi vrstami stresorja. Vendar ti polifenoli vsebujejo antioksidante, ki so zaslužni za zdravstvene koristi, ki nam jih ta rastlina nudi.

Ena od stvari, povezanih s to rastlino, ki povzroča zmedo med ljudmi, je razlika med Cistus Incanus in Cistus Creticus. Skratka, ljudje delajo napake, če mislijo, da sta ti dve različni rastlini. V bistvu so enaki. Natančneje, Cistus Incanus je hibrid, pridelan iz rastline Cistus Albidus in Cistus Crispus. Vse so osupljive cvetoče rastline iz družine skalnjakov.

Zeliščne koristi cistusa se uporabljajo že od antičnih časov

Kot smo rekli na začetku, rastlina Cistus Incanus ni nedavno odkrita. Presenečeni boste, ko boste slišali, da ima to zelišče tako dolgo tradicijo, da so ga že stari ljudje ves čas uporabljali za svoje zdravje. To je le eden od dokazov, kako zdravilna in terapevtska je ta rastlina.

Izraz Cistus Incanus najdete omenjen celo v Svetem pismu. Natančneje, najdete jo v poglavju Geneza, kar je jasen dokaz, da ima to zelišče korenine globoko v zgodovini.

Že od antičnih časov so ljudje za različne zdravilne namene uporabljali zelišči Cistus Incanus in Cistus Creticus. V grški zgodovini lahko na primer najdemo dokaze o uporabi Cistus Incanus za celjenje ran svojih bojevnikov. Kljub temu so ženske uporabljale Cistusov čaj za lepotilne namene in čiščenje obraza.

Po drugi strani pa boste presenečeni, ko boste slišali, da je bilo (in je še vedno) to rastlinsko zdravilo izjemno priljubljeno v tradicionalni medicini Maročanov. Ta čaj so uporabljali za zobno higieno.

Pravzaprav so vsi tradicionalni ljudje eksperimentirali s to rastlino, da bi našli zdravilne lastnosti, ki jih zagotavlja. Ugotovili so, da je Cistus Incanus dober pri prehladih, menstrualnih krčih, revmatizmu in splošnem imunskem sistemu. Natančneje, listi citrusov lahko zdravijo vnetne bolezni in se borijo proti različnim bakterijam, virusom in glivicam. Kot vidite, obstaja široka paleta koristi, ki nam jih lahko prinese to zelišče, zato jih bomo vse analizirali v nadaljnjem besedilu.

Omeniti velja zdravstvene koristi zelišča Cistus

Cistusov čaj zdravi lymsko boreliozo

Že v starih časih so ljudje vedeli, da lahko z lastnostmi, ki jih ima ta priljubljeni čaj, zdravijo boreliozo. Natančneje, ne samo, da ga lahko zdravite; to bolezen lahko tudi preprečite. Manoiloksidi v tem zelišču se lahko učinkovito borijo in zaščitijo organizem pred bakterijo Borrelia burgdorferi, ki povzroča to zdravstveno težavo. Njegove prednosti v tem primeru niso na voljo samo ljudem, saj so lahko odlična izbira za živali. Če ste lastnik hišnih ljubljenčkov, je to morda bistvena informacija za vas.

Zelišče Cistus je bogato z antioksidanti

Ta sredozemska škrlatna vrtnica ima različne čudežne zdravilne lastnosti, saj vsebuje veliko različnih antioksidantov. Mnogi znanstveniki so raziskovali to zelišče in vse študije kažejo pomemben antioksidativni potencial, zlasti s polifenoli in flavonoidi. Za tiste, ki ne vedo, antioksidanti imajo posebno vlogo pri odstranjevanju prostih radikalov iz telesnih celic in na ta način preprečujejo ali zmanjšujejo škodo, ki jo povzroča oksidacija v telesu.

Z uživanjem Cistusa zmanjšate tveganje za srčno-žilne bolezni

Na žalost študije kažejo, da so bolezni srca in ožilja glavni vzrok smrti v svetu. Zato ste verjetno slišali veliko zdravnikov, ki ljudem z genetskim tveganjem za srčno-žilne bolezni predlagajo, da poskusijo naravno preprečiti nastanek bolezni. Prav tako je priporočljivo, da redno opravljate preglede in začnete z obvladovanjem bolezni v zgodnjih fazah. Na srečo je ta čaj pokazal pomemben vpliv pri preprečevanju tveganja za katero koli srčno-žilno bolezen.

Obvladovanje virusnih okužb brez težav

Z lastnostmi protivirusnega delovanja lahko z zeliščem cistus učinkovito zdravimo virusne okužbe. Vsi vedo, da je virusne okužbe zelo težko zdraviti in ozdraviti, tudi če uporabljate zdravila. Vendar pa obstaja naravna alternativa, ki kaže močne protivirusne lastnosti, ki zmanjšujejo možnost virusne odpornosti. Ena od stvari, ki jih je vredno omeniti, je, da zelišče cistus ne škoduje gostiteljskim celicam v našem telesu kot nekatera druga naravna zdravila. Torej, tudi če se spopadate s kronično virusno okužbo, naj vas ne skrbi, kako jo boste obvladali.

Bolezni dihal lahko odpravimo s čajem iz cistusa

Še ena korist, ki jo vsebuje čaj cistus, je zdravljenje različnih okužb, vključno z okužbami dihal. Ko se spopadate s kronično boleznijo dihal in potrebujete dodatno obrambo, lahko popijete le skodelico toplega čaja iz čebulice in naravno okrepite svoj organizem. S protivnetnimi lastnostmi zelišča bodo vse bakterije ali virusi, ki so napadli vaš organizem, odpravljeni. Tudi v primeru, da imate težave s sinusi ali celo alergijo, vam lahko skodelica tega čaja pomaga pri zdravljenju.

S tem čajem lahko odstranite zobne obloge

Neverjetno zelišče je dobro tudi za ustno higieno. Posebna snov, imenovana polifenoli v tej rastlini, deluje antibakterijsko, zato lahko odpravi problem zobnih oblog. Če boste čaj pili redno, boste zmanjšali tveganje za nastanek bakterij v ustih.

Izboljšajte kakovost svojega življenja!

Ni vam treba biti bolan, da bi lahko uživali v skodelici tega okusnega čaja. Čeprav je ta čaj zelo priljubljen v zdravstvene namene, ga lahko uporabite le za izboljšanje razpoloženja. Študije kažejo, da lahko čaj celo dvigne vašo energijo in vas naredi bolj vesele in zadovoljne.

Ljudje premalo cenijo ekološke zaklade, ki jim jih je dala narava. Če raziščemo in pogledamo natančneje, bomo videli, da je vse, kar je dobro za nas in naše zdravje, razpršeno tik ob nas. Narava nam daje veliko zelišč, ki nudijo številne koristi za zdravje. Ugotovimo njihove lastnosti in kako lahko koristimo od njih ter izboljšamo svoje zdravje.

Cistus Inaticus/Cistus Creticus