Eterična olja 10ml

ŽAJBELJ: Zdravstvene koristi eteričnega olja žajblja lahko pripišemo njegovim lastnostim kot protiglivično, protimikrobno, antioksidativno, antiseptično, protivnetno, antispazmodično, antibakterijsko, holagog in choleretic, cicatrisant, depurative, prebavo, dezinfekcijsko sredstvo, egomenage. Žajbelj ali Salvia Officinalis, kot je znano v sistemu botanične nomenklature, je dobro znano in pogosto slišano ime v svetu kozmetike, zlasti na področju nege kože. Nešteti izdelki za lepotno nego trdijo, da vsebujejo olje žajblja, ki je pravzaprav eterično olje žajblja.

EUKALIPTUS: Zdravilne lastnosti olja evkaliptusa so znane in obsežne, njegove lastnosti pa vključujejo protivnetne, antispazmodične, dekongestivne, dezodorantne, antiseptične, antibakterijske, stimulativne in druge zdravilne lastnosti. Eterično olje evkaliptusa je brezbarvno in ima značilen okus in vonj. Čeprav ima eterično olje evkaliptusa večino lastnosti tipičnega hlapnega olja, ni zelo priljubljeno kot aromaterapevtsko olje, ker je bilo do zadnjih stoletij malo znanega o njem, namesto o bolj starodavnih aromaterapevtskih snoveh. Številne zdravstvene koristi olja evkaliptusa so pritegnile pozornost celega sveta in spodbudile so veliko raziskovanje njegove uporabe v aromaterapiji in v konvencionalni medicini.

ORIGANO: Zdravstvene koristi eteričnega olja origana lahko pripišemo njegovim protivirusnim, antibakterijskim, protiglivičnim, antiparazitskim, antioksidativnim, protivnetnim, prebavnim, emenagoškim in antialergijskim snovem. Dezinfekcijske in antibakterijske lastnosti eteričnega olja origana so bile prvič priznane v stari Grčiji, kjer so jih pogosto uporabljali za zdravljenje bakterijskih okužb na koži ali v ranah, uporabljali pa so ga tudi za zaščito hrane pred bakterijami. Je rastlina, ki izvira iz višjih nadmorskih višin in običajno raste v gorah, zato je dobila ime “Origano”, kar pomeni “Užitek gora”.

ROŽMARIN: Rožmarinovo olje je eno najbolj priljubljenih eteričnih olj zaradi široke palete zdravstvenih koristi. Z leti je postajal vse pomembnejši in priljubljen, saj se je razumelo več njegovih različnih koristi za zdravje, vključno z njegovo sposobnostjo, da spodbudi rast las, poveča duševno aktivnost, lajša težave z dihanjem in zmanjša bolečino. Rožmarin, znan tudi kot Rosmarinus Officinalis, je v sredozemski regiji zelo priljubljen kot kulinarično zelišče. Mnoge jedi kuhamo z rožmarinovim oljem in sveže natrganimi listi rožmarina. Eterično olje rožmarina se večinoma pridobiva iz listov. Grm rožmarina spada v družino mete, ki vključuje baziliko, sivko, mirto in žajbelj.

ŠETRAJ: Šetraj je zelišče, ki se uporablja za aromatiziranje hrane in za izdelavo zdravil.
Šetraj zraste 15-20 cm visok grm z več vejami. Listi so gladki ali v obliki kopja, grm pa cveti maja in junija. Po ljudskem zdravilstvu naj bi šetraj dobro vplival na prebavni sistem. Velja za stimulans apetita, proti napihnjenosti in kot karminativ. Dober je tudi za ljudi, ki trpijo zaradi driske. Čaj, skuhan s šetrajem, naj bi bil zdravilo pri prehladu in kašlju, lahko pa deluje tudi kot ekspektorans. Uporablja se lahko tudi kot antiseptično grgranje in za zdravljenje bolečin, povezanih z napenjanjem. Cvetoče vršičke in eterično olje se uporabljajo za medicinsko in kulinarično uporabo. Njegov izvor je iz južnega dela Evrope, dobro uspeva na sušnih in sončnih krajih. Na splošno pa se goji kot vrtna rastlina.

TIMIJAN: Zdravstvene koristi eteričnega olja timijana lahko pripišemo njegovim lastnostim kot antispazmodično, antirevmatično, antiseptično, baktericidno, srčno, karminativno, cicatrisantno, diuretično, emenagogično, izkašljevalno, hipertenzivno, insekticidno, stimulativno, krepilno. Timijan je zelišče ki se običajno uporablja kot začimba. Poleg tega se timijan uporablja tudi v zeliščnih in domačih zdravilih. Je botanično znan kot Thymus Vulgaris. Zdravilne lastnosti timijana prihajajo predvsem iz njegovih eteričnih olj, ki se pridobivajo s parno destilacijo svežega cvetja in listov.